Karnın alt kısmında ağrı: Mutlaka her zaman olmasa da, dış gebelik ağrıya yol açabilir. Karnın alt kısmında kalıcı veya keskin ağrı hissetmek, hamile bir kadında dış gebeliği işaret edebilir.
Bu nedenle adet gecikmesi olduğunda vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Bu sayede en erken zamanda saptanan dış gebelik kadına ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
Dış gebelik normal olarak gelişmeye devam edemez ve tipik olarak tam bir gebelik gibi sürmez. Aynı zamanda dış gebelik normal gebeliğe dönüşmez.
Cinsel temasla bulaşan hastalıkların artması ve buna bağlı olarak tüplerin yapısının zarar görmesi
Rahmin iç astarı olan endometrium dokusunun rahim dışında da bulunması fallop tüplerini tıkayabilir ve dış gebelik riskini yükseltebilir.
Ektopik gebelik belirtileri arasında alt karın bölgesinde ağrı, vajinal kanama ve genel rahatsızlık yer alır. Dış gebelik belirtileri şunlardır:
Bu belirtiler eğer yumurta tüplere yerleşmişse daha erken eğer karın boşluğu gibi daha geniş bir yere yerleşmişse daha geç görülmektedir.
Endometriyoz adı verilen ve normal rahimde bulunan dokunun, rahmin dışındaki bir yere tutunarak fallop tüplerini tıkaması,
Kanama bazen hafif lekelenme şeklinde başlayabilir ve daha sonra daha yoğun hale gelebilir. Bununla birlikte herhangi bir düzensiz vajinal kanama durumu dış gebelik gibi ciddi bir sağlık sorununa işaret edebileceğinden doktora danışılması önemlidir.
Dış gebelik geliştirme şansını artırabilecek çeşitli risk faktörleri vardır. Kişi aşağıdakilere sahipse, dış gebelik geliştirme Detay riski daha yüksek olabilir:
Gebelik öncesinde danışma ve gebelik süresince düzenli aralıklarla yapılacak kontroller gebelikte gelişebilecek sorunların daha erken dönemde tanınmasına ve ağır sonuçlara neden olmadan tedavi olmasına olanak sağlar.
Bu dönemde döllenmiş yumurta fallop tüplerine ulaşırken bu tüplerin hasar görmesi veya fonksiyonlarının bozulması durumunda dış gebelik riski artabilir. Gebelik haftası ilerledikçe dış gebelik riski azalırken normal gebelik gelişimi sırasında döllenmiş yumurta rahim içine ulaşır ve rahimde yerleşir. Ancak, yine de nadiren ilerleyen aşamalarda da dış gebelik oluşabilir.
Dış gebelik, bir kadının gebe kaldıktan sonra, üreme sistemi dışındaki bir bölgede gebeliğin devam etmesidir. Bu durum, normal bir gebelikte olduğu gibi ilerlemez ve anne adayını ciddi risklerle karşı karşıya bırakabilir.
Cerrahi müdahalede genellikle laparoskopi kullanılır. Laparoskopi göbek deliği hizasında one cm kesi yapılarak kameralı bir aletle karın içinin gözlenmesi demektir. Buradan dış gebelik odağı tespit edilerek, yarım santim genişliğinde ince uzun aletler kullanılarak çıkarılır.